Tübitak 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği ile Konya Teknokent'te faaliyet gösteren Eterapi Eğitim Teknolojileri Ltd. Şti. başarı öyküsüyle İpekyolu Dergisinin Nisan sayında.
İpek Yolu Dergisi Nisan 2018 sayısını görüntülemek için lütfen tıklayınız..
ADIM ADIM TERAPİ CİHAZI
Buluş Sahibi: Veli UNCU-Havva UNCU-İsmail Hakkı HAYTA/ ETERAPİ EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ LTD.ŞTİ.
Ülkemizde fizik tedavi ve özel eğitim ile alakalı teknolojik cihazlar son birkaç yılda sınırlı sayıda merkezlerde kullanılmaya başlanmıştır. Çok az sayıda engelli birey bu cihazlara ulaşabilmektedir. Oysa son teknoloji gözüyle baktığımız cihazlar neredeyse yurt dışında 15-20 yıldır kullanılmakta ve bu cihazların ülkemize gelmesi oldukça maliyetli olmaktadır.
Bu proje engelli bireylere yönelik, engelli bireylerin fizik tedavi çalışmalarını kolaylaştırmak ve başarıyı artırmak için tasarlanmıştır.
Hastalar çoğu zaman sadece ortopedik olarak değil zihinsel olarak da etkilenmektedir. Zihinsel bir problem olmasa dahi çalışmayan bir kasa ya da ağrı-acı olacağını düşünen bir hastaya doğru hareketi yaptırmaya çalışmak çok zordur. Hasta ayağını kaldırdığını, hatta adım attığını zannederken çoğu zaman gözle görülür bir hareket bile ortaya çıkmamaktadır. Bu ve benzeri durumlarda hastaya doğru adımı atmayı anlatmak zordur. Bu cihaz bunu kolaylaştırmak ve kapsamlı elektronik bir paralel bar ile eğitimleri eğlenceli ve başarılı hale getirmek için tasarlanmıştır.
Cihaz, hastanın elektronik yürüme alanına çıkması ve ana ekran aracılığı ile terapistin hastaya ait bilgileri (kilo, yaş, boy, hastalık vs.) sisteme işlemesi ile çalışmaktadır. Hasta, tedavi öncesi ilk yürüme/adım atma çalışmalarını yaparken, cihaz bu hareketlerin değerlendirmesini ve ilk kaydını yapmaktadır. Ardından hastanın kişisel bilgilerine göre kişiye uygun olarak yürüme alanı üzerinde ayak izleri belirecek ışıklar yanar. Hasta bu sayede nereye adım atması gerektiğini görür ve ışıkları takip etmeye çalışarak doğru yürüme paternini kolayca ve daha kısa sürede kazanabilir.
Hastanın attığı her adım, doğru adıma ne kadar yaklaştığı, adım atma süresi ve hızını an be an kaydedilerek bu sayede hastanın gelişme gösterip göstermediği net olarak ölçülebilecektir. Hastanın terapiye katılımı iyileşebilmesi için önemli etkenlerden biridir. Bu proje ile hasta görsel ve işitsel olarak da destekleneceği için motivasyonu ve terapiye katılımı artacaktır. Ayrıca koordinasyon ve denge geliştirmek, refleks hızını ölçmek ve geliştirmek için hasta yürüme alanının ortasında durur ve yanıp sönen ışıkları ayaklarıyla yakalamaya çalışarak egzersizleri eğlenceli hale getirecektir.
Cihaz, doğuştan ya da sonradan oluşan yürüme problemleri, kas-sinir problemleri, denge-koordinasyon problemleri, Multiple Skleroz, Parkinson, Cerebral Palsi, Spina Bifida ve daha pek çok hastalıkta kullanılabilecek, egzersizleri kolay, anlaşılır ve geri bildirimi olan bir cihazdır. Cihazın boyu ayarlanabildiği, tutunma kolları içe ve dışa döndürülerek standart paralel barlardan daha dar ve daha geniş hale getirilebildiği için her yaştan ve her gruptan hasta için uygundur.
Fizik tedavi merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri gibi fizik tedavi hizmeti verilen her türlü kurumda kullanılabilecektir.
Proje TÜBİTAK 1512 kapsamında prototip üretimi için desteklenme aşamasında olan, prototipin yapımı devam eden bir cihazdır. Bu nedenle henüz ticarileşmemiştir. 2019 yılı başlarında seri üretime başlanacak olup aynı yıl içerisinde satışı yapılacaktır. Ayrıca cihaz ve tasarım tamamen firmaya ait olup patent, tasarım ve marka tescil başvuruları yapılmıştır.
FİRMA HAKKINDA
ETERAPİ Eğitim Teknolojileri Ltd. Şti. fizik tedavi alanında 2 yeni tasarım cihaz üretimi için kurulmuş TÜBİTAK destekli bir şirkettir. Kurucusu Elektrik Elektronik Mühendisi Veli UNCU, ekibi Fizyoterapist Havva UNCU ile Özel Eğitim Uzmanı İsmail Hakkı Hayta’dır. Bu cihazların seri üretimine başlanması ile birlikte ekip tarafından bu alandaki ihtiyaçlara cevap verebilecek pek çok cihaz tasarlanıp hayata geçirilecektir.
Tasarımı gerçekleştirilmiş olan cihazın ilk prototipini ve devamında seri üretimini yaparak sektöre giriş yapmak firmanın kısa vadede ilk hedeflerindendir. Üzerinde çalıştıkları sektöre ait diğer problemler ile ilgili cihaz ve materyalleri üretmek, bunları sektöre kazandırmak aynı zamanda ihracatı yapılan özel eğitim ve fizik tedavi alanında kullanılan cihaz ile ekipmanların da imalatını yaparak ülkemize maddi-manevi kazançlar sağlamak orta vadede hedefleri arasındadır. Dünyada eğitim ve fizik tedavi ihtiyacı olan her birey için ürettikleri cihazlar ile gerekli eğitimi sağlamak, onları toplum içerisinde olması gereken refah seviyesine ulaştırmak da temel hedefleridir.
Ekip:
Veli UNCU: Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu olup 2011 yılından bu yana 3 ayrı firmada üretim, kalite kontrol ve danışmanlık görevlerinde bulunmuş bünyesinde çalıştığı firmaları bir adım ileri götürmüştür.
Havva UNCU: Pamukkale üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü mezunu olup 2012 yılından bu yana 2 ayrı özel eğitim kurumunda fizyoterapistlik, bölüm sorumlusu ve müdürlük görevlerinde bulunmuştur.
İsmail Hakkı HAYTA: Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Anabilim Dalı bölümünden 2002 yılında mezun olup Birçok özel eğitim kurumunda özel eğitim öğretmenliği ve müdürlük yapmıştır. Aynı zamanda bu alanla ilgili bir derneğe ise başkanlık yapmıştır.